Het huwelijk is niet zonder gevolgen. Echtgenoten zijn elkaar bijvoorbeeld volgens de wet ‘getrouwheid, hulp en bijstand’ verschuldigd. Daarnaast zijn er gevolgen met betrekking tot de contractspartijen van een van beide huwelijkspartners.
Hier bekijken we hoe dat precies zit. Waar moet je als echtgenoot/echtgenote op letten en wat is je positie wanneer je de contractpartij van een gehuwde man of vrouw bent?
Zoals gezegd, brengt het huwelijk een aantal plichten met zich mee en heeft het een aantal gevolgen. In dit artikel bekijken we twee van de meest in het oog springende gevolgen:
Ook wanneer je niet gehuwd bent is het van belang om van deze punten kennis te nemen, want wanneer je contracteert met een van de echtgenoten, kunt je hier in sommige gevallen veel voordeel uithalen en kun je in andere gevallen groot nadeel voor jezelf voorkomen. De in dit artikel gestelde regels gelden ook voor geregistreerd partners.
Voordat het huwelijk is gesloten, hebben beide echtgenoten een eigen vermogen. Uitgaande van een traditioneel huwelijk: een schuld van de man, is géén schuld van de vrouw. Een bezit van de man, is niet automatisch een bezit van de vrouw. De vermogens zijn gescheiden (al kunnen bepaalde goederen gedeeld eigendom zijn).
Zodra het huwelijk is voltrokken, kan dat echter anders zijn. De standaardregeling uit de wet is namelijk, dat de vermogensscheiding wegvalt en dat de gemeenschap van goederen daarvoor terugkomt. Wat is mijn, is dijn.
Het gevolg is ook, dat eventuele afgesloten overeenkomsten in beginsel in de gemeenschap van goederen vallen. Wordt er niet vrijwillig voldaan aan de verplichtingen die daaruit volgen, dan kan een eventuele schuldeiser zich op de gehele gemeenschap van goederen verhalen, dus óók op het vermogen dat voorheen van de andere echtgenoot was.
Zeker in het geval van ondernemers kan dit desastreus zijn. Denk aan de onderneemster met een eenmanszaak. De schuldeisers van de eenmanszaak kunnen aan haar privévermogen komen (immers: een eenmanszaak beschermt niet tegen aanspraken op het privévermogen) als ze haar verplichtingen niet nakomt.
Deze schuldeisers kunnen dan dus automatisch óók aan het (voormalig) privévermogen van de echtgenoot én aan het vermogen van zijn eenmanszaak (of aan de aandelen van zijn bv). Zo kan één schuldeiser zowel beide echtgenoten als beide ondernemingen in het faillissement doen terechtkomen.
De oplossing is simpel: ondanks dat het niet romantisch is en sommigen het als een teken van wantrouwen zien, is het verstandig om niet in gemeenschap van goederen te trouwen, zeker indien je ondernemer bent of je partner dat is.
Het is verstandig om huwelijkse voorwaarden bij de notaris af te sluiten. Daarbij is natuurlijk wel van belang dat je een goede vorm van de huwelijkse voorwaarden kiest, zoals bijvoorbeeld de ‘koude uitsluiting’.
Het huwelijk brengt ook gevolgen met zich mee die minder bekend zijn dan de gemeenschap van goederen. Zo heeft een echtgenoot of echtgenote voor bepaalde handelingen schriftelijke toestemming nodig van zijn partner.
Het betreft daarbij onder meer:
Het bovenstaande zijn de hoofdregels, waarop een aantal uitzonderingen bestaan. Zo is de toestemming niet vereist indien er een verplichting tot het verrichten van een bepaalde overeenkomst voortvloeit uit de wet of uit een andere overeenkomst (waarvoor geen toestemming nodig was, of waarvoor de toestemming is gegeven).
Ook bij het aangaan van borgstellingen is niet altijd toestemming nodig. Zo hoeft bij het aangaan van borgstellingen door een meerderheidsaandeelhouder (alleen of met medebestuurders) ten behoeve van de normale uitoefening van zijn bedrijf geen toestemming te worden gevraagd.
Sluit de echtgenoot toch een overeenkomst als een van bovenstaande zonder toestemming, dan is die overeenkomst vernietigbaar (ongeldig te maken) door zijn partner. Als contractpartij zul je dan alles wat uit deze overeenkomst is voortgevloeid moeten terugdraaien, tenzij je te goeder trouw was (uitgezonderd giften, daar kun je niet wegkomen met ’te goeder trouw’). Het moge duidelijk zijn dat de vernietiging van bijvoorbeeld een privé borgstelling van een ondernemer zal worden ingeroepen door zijn partner op het moment dat de borg wordt opgeëist.
Voor de echtgenoten:
Voor degene die met een van de echtgenoten contracteert:
Kortom: speel bij twijfel op zeker, zowel qua huwelijkse voorwaarden als bij het laten meetekenen door partners. Als er dan nog steeds twijfel is óf als er conflicten ontstaan, helpen we u graag.