Als ondernemer kom je natuurlijk je afspraken na. Om dat te onderstrepen wordt nogal eens een garantie afgegeven. Ook zijn er ondernemers die juist een dergelijke garantie vragen van hun zakenrelaties, om er zeker van te zijn dat een overeenkomst wordt nagekomen. Maar…. moet men een overeenkomst niet altijd nakomen?
In dit artikel bekijken we wat de (extra) waarde van een garantie is, hoe een garantie moet worden uitgelegd en wanneer je er geen beroep op kunt doen.
Een garantie kan op een aantal manieren in een overeenkomst worden opgenomen:
Het is altijd een kwestie van uitleg van de overeenkomst of iets een garantie inhoudt en hoe breed die garantie precies is.
Naast bovenstaande garanties bestaat uiteraard ook de garantie die een producent geeft aan consumenten. Deze zal hier verder niet in detail worden besproken. Heeft u daar vragen over, dan is het verstandig om contact op te nemen met een jurist.
Overeenkomsten moeten worden nagekomen, zo luidt de hoofdregel van het Nederlandse contractenrecht. De garantie doet daar echter een schepje bovenop.
Wanneer een overeenkomst namelijk niet wordt nagekomen, heb je als schuldeiser een aantal mogelijke oplossingen, waaronder het ontbinden van de overeenkomst en het eisen van schadevergoeding. Ontbinden van de overeenkomst is altijd mogelijk wanneer er een tekortkoming bij de nakoming van een verplichting uit een overeenkomst bestaat (en er eventueel sprake is van verzuim), terwijl het vorderen van schadevergoeding alleen mogelijk is als die tekortkoming ook toerekenbaar is.
In de praktijk houdt dat in dat een beroep op overmacht (het ontbreken van toerekenbaarheid) ertoe kan leiden dat er geen schadevergoeding verschuldigd is. Het afgeven van een garantie kan er echter toe leiden dat er geen beroep op overmacht meer mogelijk is. Het maakt dan niet meer uit waarom er niet conform de overeenkomst is nagekomen, het feit dat er niet conform de overeenkomst is nagekomen leidt automatisch tot de mogelijkheid om schadevergoeding te eisen.
Het is echter niet altijd zo dat een afgegeven garantie ertoe leidt dat een beroep op overmacht niet meer mogelijk is. Zo zal een garantie die in een overeenkomst wordt opgenomen moeten worden uitgelegd. Het kan zo zijn dat de garantie minder breed is dan dat hij in eerste instantie lijkt te zijn.
Voorts is het van belang, dat het ook mogelijk is dat de overeenkomst wordt gewijzigd door bijvoorbeeld een beroep op onvoorziene omstandigheden. Het is niet mogelijk om een dergelijk beroep uit te sluiten in de overeenkomst.
Indien je onder een afgegeven garantie wenst uit te komen of je wil weten of de door een wederpartij afgegeven garantie in te roepen is, is het verstandig om een jurist te raadplegen.
Uit het bovenstaande volgen een aantal tips voor de praktijk: