Domeinnaam als handelsnaam

Help, iemand gebruikt mijn handelsnaam als domeinnaam

14 februari 2017

Het internet is tegenwoordig niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Wie met zijn bedrijf actief is op het internet weet dat een goede domeinnaam heel belangrijk kan zijn. Klanten moeten jouw website natuurlijk wel weten te vinden. Veelal wordt de naam van een bedrijf, of de handelsnaam, tevens gebruikt als domeinnaam. Maar wat doe je als jouw handelsnaam al als domeinnaam door iemand anders gebruikt wordt?

Handelsnaam

Een handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder jouw bedrijf gedreven wordt. Registratie is hierbij niet noodzakelijk. Dit in tegenstelling tot een merkrecht, dat pas na registratie bescherming biedt aan de houder ervan. Een handelsnaamrecht verkrijg je eenvoudigweg door het feitelijk gebruik van een bepaalde naam als aanduiding van jouw bedrijf. In de Handelsnaamwet is aangegeven dat je geen handelsnaam mag voeren die al door een ander rechtmatig wordt gevoerd (of die daar slechts een heel klein beetje van afwijkt) als hierdoor verwarring bij het publiek kan ontstaan. Hierbij wordt echter wel gelet op de aard van de beide ondernemingen en de vestigingsplaats. Zo mag een Grieks restaurant in Leeuwarden zonder probleem de naam Akropolis voeren als er ook al een gelijkluidend Grieks restaurant in Tilburg gevestigd is.

Handelsnamen zijn dus niet uniek. Domeinnamen zijn dit echter wel. De domeinnaam akropolis.nl kan slechts eenmaal geregistreerd worden. Momenteel behoort deze toe aan een architectenbureau en hebben alle andere bedrijven met de handelsnaam Akropolis die deze .nl domeinnaam willen gebruiken dus pech (tenzij zij succesvol een inbreuk op bijvoorbeeld een merkrecht of handelsnaam kunnen aantonen). Bij een domeinnaam geldt in principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Domeinkaping

Het registreren van een domeinnaam is vrij goedkoop, vaak slechts enkele euro’s per maand. Maar dan moet die domeinnaam natuurlijk wel nog beschikbaar zijn. Wie weleens een domeinnaam heeft willen registreren heeft vast bemerkt dat een groot aantal domeinen al bezet zijn. Op niet iedere bezette domeinnaam is daadwerkelijk een “echte” website te vinden. Vaak kom je op een pagina terecht die je informeert dat het domein nog te koop is. Dit soort websites zijn vaak van bedrijven die handelen in domeinnamen. Zij registreren een heel aantal domeinnamen waarvan zij verwachten dat iemand in de toekomst die graag zou willen gaan gebruiken. Vooral korte beschrijvende namen, of bijvoorbeeld namen van bekende personen, zijn heel populair. Handel in domeinnamen kan heel lucratief zijn. Wie echt populaire domeinnamen registreert kan toch al snel duizenden euro’s verdienen met de verkoop ervan.

Domeinnaam inbreuk op handelsnaam

Wat nou als de domeinnaam van jouw handelsnaam al bezet is? Kun je hier iets tegen doen? Het registreren of bezethouden van een domeinnaam die tevens de handelsnaam van een ander is, levert an sich nog geen inbreuk op het handelsnaamrecht op. Alleen als de houder van die domeinnaam diezelfde naam (of een sterk daarop lijkende naam) ook als handelsnaam voert, kan er sprake zijn van inbreuk. Het is namelijk noodzakelijk dat er bij het publiek verwarring kan ontstaan.

De domeinnaam akropolis.com is op het moment van schrijven van dit artikel “under construction”; de domeinnaam is bezet, maar er staat geen “echte” website op. Stel dat de houder van deze domeinnaam de grote concurrent van het hierboven genoemde architectenbureau Akropolis is. Mogen zij deze domeinnaam dan gebruiken als website voor hun bedrijf? Het antwoord is ja, als ze maar niet tevens de handelsnaam Akropolis voeren.

Wat kun je doen bij inbreuk?

Ben je van mening dan een domeinnaam inbreuk maakt op jouw handelsnaam, dan kun je bij de rechter vorderen dat het gebruik ervan gestaakt wordt en dat de domeinnaam aan jou wordt overgedragen.

Je kunt eventueel ook gebruik maken van de geschillenregeling van de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Deze stichting beheert alle domeinnamen die eindigen op .nl. De alternatieve vorm van geschillenbeslechting (een soort arbitrage) van de SIDN heeft als voordeel dat deze vaak sneller is dan een gerechtelijke procedure. Er zijn echter ook een aantal (grote) nadelen (de omvang van de vordering is bijvoorbeeld vaak beperkt).

Wil je optreden tegen een vermeende inbreuk van een domeinnaam op jouw handelsnaam, laat je dan goed informeren over de kans van slagen en de mogelijkheden.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.