Ook als ondernemer maak je wel eens een fout. Zo komt het regelmatig voor dat ondernemers contracten tekenen (of op een andere manier overeenkomsten aangaan) waar ze later spijt van hebben.
Indien er sprake is van bijkomende omstandigheden, kunnen er mogelijkheden zijn om van de overeenkomst af te komen. In dit artikel bekijken we welke mogelijkheden je zoal hebt.
De hoofdregel als er geen sprake is van opschortende of ontbindende voorwaarden is: een getekend contract moet je gewoon nakomen. Je kunt er niet zomaar vanaf komen:
Als er bijkomende omstandigheden zijn, zou het wél mogelijk kunnen zijn om onder een getekend contract uit te komen. We bekijken de drie meest voorkomende situaties:
Indien het reeds getekende contract een opzegmogelijkheid heeft, kun je die wellicht gebruiken. Opzegmogelijkheden zijn over het algemeen enkel opgenomen in duurovereenkomsten: overeenkomsten die langere tijd lopen (denk aan een distributieovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst).
Is er geen opzegmogelijkheid in de overeenkomst opgenomen, dan wil dat niet per se zeggen dat opzegging niet mogelijk is. Bij duurovereenkomsten is dan vaak alsnog opzegging mogelijk. Vaak zul je dan wel een opzegtermijn in acht moeten nemen en soms zul je zelfs schadevergoeding moeten betalen.
Opzegging is meestal geen optie bij een koopovereenkomst.
Vaak is er een reden dat je onder de getekende overeenkomst uit wil komen. Die reden is vaak gelegen in het gedrag van de wederpartij. Is dat gedrag dusdanig dat de wederpartij de overeenkomst niet nakomt, dan kan ontbinding van de overeenkomst een mogelijkheid zijn.
Let op: in sommige overeenkomsten is de mogelijkheid tot ontbinding uitgesloten. Is dat niet het geval, dan zal de wederpartij in elk geval eerst in verzuim moeten zijn. Eventueel moet dus eerst een ingebrekestelling worden verzonden voordat je kunt ontbinden. Bij twijfel over of ontbinding is gerechtvaardigd en hoe dat dan precies in zijn werk gaat, schakel je het best een jurist in.
Als de reden dat je onder het getekende contract uit wil komen is gelegen in het feit dat er iets mis is gegaan bij het aangaan van het contract, kun je het wellicht vernietigen. De mogelijkheden die je dan hebt zijn vernietiging door een beroep op:
Let wel: zeker het doen van een beroep op een wilsgebrek heeft over het algemeen wel wat voeten in de aarde. Het is verstandig om daarbij deskundige hulp in te schakelen.