De meeste ondernemers ondernemen vanuit een winkel, kantoor of andere bedrijfsruimte. Die ruimtes worden veelal gehuurd van een verhuurder. Over het algemeen gaat dat goed, maar het kan voorkomen dat je je als ondernemer misleid voelt en dan aan een huurcontract van vijf jaar vast zit.
In dit artikel bekijken we wat je kunt doen als je bent misleid bij het sluiten van een huurcontract voor een winkel of kantoor. We bespreken wat misleiding bij het sluiten van een huurcontract is én wat je daaraan zou kunnen doen.
De misleiding bij het aangaan van een huurcontract kan op veel verschillende manieren ontstaan. Een aantal situaties die in de praktijk regelmatig voorkomen zijn de volgende:
Vaak zorgt misleiding ervoor dat de winkel of het kantoor niet gebruikt kunnen worden zoals jij als ondernemer wenst. Wel zit je er vaak lange tijd aan vast, vaak vijf jaar.
Misleiding bij het sluiten van een huurcontract voor een winkel of kantoor kan dus tot stand komen door het doen van mededelingen die onjuist zijn (zowel bewust als onbewust), maar ook door het verzwijgen van belangrijke informatie. Juridisch gezien kunnen er tevens mogelijkheden zijn indien de misleiding is gebaseerd op informatie die zowel verkoper als koper niet kenden.
Er zijn een aantal manier waarop misleiding door een verhuurder kan worden bestreden:
In sommige van bovenstaande situaties kun je bovendien de reeds betaalde huurpenningen terugvorderen. Die mogelijkheid staat voornamelijk open als je geen/nauwelijks genot hebt gehad van de huurovereenkomst.
Welke van de bovenstaande aanpakken je kiest is afhankelijk van de precieze situatie. In sommige situaties kan het ook zo zijn dat een andere of een aangepaste strategie tot de beste resultaten leidt. Het is altijd verstandig om dat te bespreken met een jurist.
Het is verstandig om al vanaf het eerste moment de juiste insteek te kiezen wanneer je bent misleid bij het sluiten van een huurcontract voor een kantoor of winkel. Dat kan het verschil zijn tussen een goede en een slechte afloop. Als de verhuurder niet meewerkt aan het vinden van een goede oplossing, kun je een en ander afdwingen via de rechter.
Het simpelweg niet meer betalen van de huurpenningen kan in bepaalde situaties ook een optie zijn. De bal ligt dan bij de verhuurder – en hij zal dan de eerste stap naar de rechter moeten zetten. Let wel: vaak staan er boeteclausules in het huurcontract. In dat geval kan het simpelweg niet betalen van huurpenningen voor aanzienlijke boetes zorgen.
Het is raadzaam om met een jurist die thuis is in deze materie te bespreken hoe je het best kunt omgaan met een verhuurder die niet meewerkt, ondanks dat je bent misleid. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij.