jurist

Hoe jij tijdelijk een geweldige jurist kunt worden (en waarom dat misschien niet het beste idee is)

12 augustus 2014

De uurtarieven van advocaten en juristen zijn niet mals. Een beetje advocaat rekent al snel 250 euro per uur en een beetje jurist zit daar weliswaar onder, maar hoeft zeker geen droog brood te eten. We zijn goedbetaalde jongens en meisjes.

Als ondernemer (en als particulier, aangezien dit artikel net zozeer geldt voor particulieren) ben je echter helemaal niet op zoek naar mensen die je veel geld moet betalen voor het maken van contracten (en eventueel het procederen). Hoge juridische kosten zijn een doorn in het oog. Daarom wordt er gesneden in het budget voor juridische diensten. Als ondernemer ga je het zelf doen of laat je een van je vaste werknemers juridische diensten uitvoeren, om zo geld te besparen.

Met wat research op internet kom je een flink stuk en al snel worden (arbeids)contracten opgemaakt, algemene voorwaarden opgesteld en samenwerkingsverbanden aangegaan. Waarom heb je een jurist nodig als alle kennis gratis via het internet toegankelijk is?

Het bedrijf doet het goed, onder meer omdat die hoge uitgaven aan advocaten en juristen inmiddels van de winst- en verliesrekening geschrapt kunnen worden. Bij grotere ondernemers scheelt dat tienduizenden, zo niet honderdduizenden (of nog meer!) euro’s per jaar. Bij de wat kleinere ondernemer scheelt dat enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Veel geld.

Je vraagt je af waarom je überhaupt ooit een jurist hebt ingeschakeld. Na weer uit het dal te zijn gekrabbeld zijn de vooruitzichten weer rooskleurig. Het blijkt dat je zelf een geweldige jurist bent! Na enkele jaren bloeit de onderneming als nooit tevoren. Alles gaat goed…

… totdat het misgaat.

Want dat gebeurt helaas met bovenstaande strategie.

Juridische werkzaamheden zijn namelijk weliswaar ingewikkeld, maar komen meestal niet tot hun recht. Een getekende overeenkomst verdwijnt direct na het tekenen in de bureaula. Zolang er geen problemen met de wederpartij ontstaan, wordt nooit meer naar de overeenkomst gekeken.

Was die vergeten overeenkomst juridische bagger, dan is dat helemaal niet erg. Daar komt niemand achter zolang hij in de la ligt.

Het bovenstaande gebeurt met een groot gedeelte van de gesloten overeenkomsten. Geen problemen met de wederpartij? Geen reden om de overeenkomst uit de la te halen.

Ontstaan er echter wél problemen, dan wordt de overeenkomst afgestoft. Dat is misschien pas een jaar nadat je bent begonnen met het zelf opstellen van allerhande overeenkomsten. Misschien pas twee jaar erna of nog langer, maar het gebeurt uiteindelijk met een van de opgestelde overeenkomsten. Gegarandeerd.

Op dat moment wordt er pas gekeken naar of je wel echt geweldige overeenkomsten hebt opgesteld. Het gaat goed, totdat het fout gaat. Had je toch niet zoveel verstand van het opstellen van overeenkomsten, dan val je voor eigen rekening door de mand. Ik zie het helaas gebeuren in de dagelijkse praktijk.

Sommigen hebben het geluk dat ik nog een manier vond om ze de dans te laten ontspringen. Anderen heeft het veel geld gekost en één persoon kostte het zijn bedrijf, nadat hij de eerste keer de dans ontsprong en de tweede keer wéér dacht zelf een belangrijke overeenkomst te kunnen beoordelen. Zeer spijtig, maar vooral heel erg onnodig.

Natuurlijk kun je als ondernemer prima zelf kleine contracten opstellen. Sterker nog, dat moedig ik zelfs aan, want voor allerhande kleine overeenkomsten een jurist inschakelen is niet efficiënt en is veel te duur. Alle overeenkomsten zelf opstellen is echter niet verstandig, want belangrijke overeenkomsten brengen veel risico (en veel potentiële schade) met zich mee. Die kun je echt beter laten opstellen door een jurist.

Dat is overigens niet praten in mijn eigen straatje: ik verdien aanzienlijk meer geld aan genezen, dan aan voorkomen.

Bedenk je, dat je boekhouder of accountant ontslaan en zelf zonder ervaring de boekhouding gaan doen prima werkt… totdat er controle van de belastingdienst komt. Zelfs de remmen van je auto vervangen is iets waar je geweldig in kunt zijn. Totdat je moet remmen.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.