Wanneer je ondernemer bent, kom je regelmatig in contact met klanten die niet betalen en wellicht ook soms met leveranciers die niet leveren. Natuurlijk stuur je dan een aanmaning, maar hoe moet dat precies? Hoeveel aanmaningen moet je verzenden en wat moet erin staan?
In dit artikel wordt beschreven waarvoor een aanmaning dient, hoe vaak je iemand die niet betaalt moet aanmanen en wat er in een een dergelijke aanmaning moet staan. Ook bekijken we wat je kunt doen als je aanmaning geen effect lijkt te hebben.
In de praktijk wordt een aanmaning gebruikt om betaling van een nog openstaande factuur te verkrijgen. Wat echter wordt verstaan onder ‘aanmaning’ verschilt vaak tussen ondernemers.
Juridisch gezien is dat logisch: de wet geeft namelijk geen omschrijving van het begrip ‘aanmaning’, maar zegt enkel dat deze in bepaalde gevallen moet worden verzonden (en noemt in sommige gevallen de term ‘aanmaning’ niet eens). Bovendien wordt de term ‘aanmaning’ in de praktijk gebruikt voor alle schriftelijke stukken die aan een niet-betalende klant worden verzonden. De wijze waarop een aanmaning wordt opgesteld en wordt gebruikt is uiteindelijk van belang voor de juridische gevolgen ervan.
Afhankelijk van de wijze van gebruik en van wat er in een aanmaning staat, kan deze onder meer om de volgende redenen van belang zijn:
Veel ondernemingen hebben een incassoprotocol. Bijvoorbeeld: eerst twee herinneringen, daarna twee aanmaningen, een keer telefonisch contact en daarna verdere stappen zetten. Vaak zijn die protocollen ingesteld om commerciële redenen, want juridisch gezien zijn zoveel contactmomenten niet noodzakelijk.
Afhankelijk van het doel van je aanmaning (zie hierboven) dien je een aantal stukken (uiteraard met de juiste inhoud) te verzenden:
In het geval van het stuiten van een verjaringstermijn is verzending van één brief voldoende. Voor het ontbinden van een overeenkomst gelden soortgelijke, maar wel afwijkende regels van hetgeen hierboven is weergegeven.
Hierboven is te zien, dat het erg lastig is om algemene regels te geven over het verzenden van een aanmaning. Het is bovendien niet altijd duidelijk wanneer een aanmaning moet worden verzonden – en wanneer dat dit niet hoeft. In de praktijk kiezen veel ondernemers er daarom voor om standaard een aanmaning te verzenden en geen risico te lopen. Om zowel juridische als commerciële redenen (men wil immers niet bekend staan als het bedrijf dat gelijk keihard juridisch optreedt – en je wilt niet verregaande stappen ondernemen als er minder kostbare en minder zware mogelijkheden zijn) is dat aan te raden.
De inhoud van een aanmaning is afhankelijk van het doel waarvoor deze wordt ingezet. Over het algemeen zal de aanmaning worden ingezet in de vorm van een ingebrekestelling. In dat geval zegt de wet dat je je klant een schriftelijke aanmaning moet verzenden waarin hem een redelijke termijn wordt gesteld om alsnog te betalen.
De wet geeft dus géén harde termijn voor die ingebrekestelling: je dient in elke situatie zelf te bekijken wat redelijk is. Voor de betaling van geldsommen wordt veertien dagen vaak als redelijke termijn aangehouden. Let op: ondanks dat de termijn (veertien dagen) dus vaak hetzelfde is, is deze vorm van aanmaning niet hetzelfde als een ‘veertiendagenbrief’ (!). Zie daarvoor ook hetgeen hierboven is geschreven.
Omdat het achteraf van belang is dat kan worden bewezen dat de aanmaning/ingebrekestelling is ontvangen, is het verstandig om deze te verzenden per aangetekende post. Ter extra zekerheid wordt de aanmaning vaak tevens per gewone post en per e-mail verzonden.
Let op: indien de aanmaning een ander doel heeft, dient dus een andere inhoud te worden opgenomen. Daarvoor is het in elk geval aan te bevelen om een jurist te raadplegen.
Indien er een aanmaning wordt verzonden, maar ook dan niet wordt betaald, zijn de mogelijkheden afhankelijk van de reden die ten grondslag lag aan het verzenden van de aanmaning. Ervan uitgaande dat de aanmaning als ingebrekestelling is ingezet, zijn mogelijkheden:
Wanneer een klant niet betaalt, wordt vaak een aanmaning verzonden. De inhoud van een dergelijke aanmaning en het aantal aanmaningen (hoe ze juridisch gezien ook gekwalificeerd worden) is afhankelijk van het doel ervan en van de precieze situatie waarin ze worden gebruikt. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat het verstandig is om bij twijfel altijd een aanmaning (met redelijke termijn) te verzenden, zoals eerder in dit artikel is weergegeven.
Wil je zeker weten dat je goed zit? Raadpleeg dan een jurist voor advies in jouw specifieke situatie. Dat geldt te meer als het belang van de zaak groot is of er bijvoorbeeld verjaringstermijnen dreigen te verlopen.