Wanneer je je bedrijfspand laat verbouwen of je een nieuw bedrijfspand laat bouwen, heb je meestal één aanspreekpunt: de hoofdaannemer. Die hoofdaannemer besteed vaak klussen uit aan allerhande kleinere onderaannemers. Dat werkt prima, maar wat als de hoofdaannemer failliet gaat?
Als de aannemer van je bedrijfspand failliet gaat, is de kans groot dat de bouwwerkzaamheden stil komen te liggen. Wat zijn juridisch gezien je opties?
Het faillissement van een aannemer voorkomen heb je zelf als opdrachtgever niet in de hand. Wel kun je de gevolgen ervoor voor jouw eigen onderneming zo klein mogelijk houden.
De belangrijkste zaken:
Gaat je aannemer toch failliet? Dan heb je na het faillissement te maken met een curator. De (bestuurders van de) aannemer zelf zijn niet meer de baas. De kans is dan ook groot dat het werk in eerste instantie stil komt te liggen.
Daarna zul je met de curator om tafel moeten. Een aantal vragen die beantwoord moeten worden:
Soms is het mogelijk om de failliete aannemer in privé aansprakelijk te stellen. Dat kan in elk geval wanneer de aannemer een eenmanszaak of vof heeft. Had de aannemer bijvoorbeeld een bv, dan kan in sommige gevallen ook.
Een aantal voorbeelden waarin de kans groot is dat de aannemer in privé aansprakelijk is:
Het is altijd verstandig om in een specifiek geval een jurist te raadplegen. Immers: kun je de aannemer in privé aanspreken, dan blijf je wellicht niet met lege handen achter.
Zijn bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd maar wel betaald, dan heb je waarschijnlijk pech. Zijn die werkzaamheden wél uitgevoerd, maar niet goed uitgevoerd door een onderaannemer, dan kan dat anders zijn.
Je hoofdaannemer aansprakelijk stellen heeft dan in de praktijk weinig zin. Immers: een vordering tot het betalen van schadevergoeding komt op de grote hoop (als hij al erkend wordt). De kans dat je nog een betaling krijgt is minimaal en als je al een betaling ontvangt, dan is dat hoogstwaarschijnlijk slechts een klein gedeelte van het hele bedrag.
De onderaannemer aansprakelijk stellen kan in dat geval meer zoden aan de dijk zetten. Dat is echter niet zomaar mogelijk: de onderaannemer moet in dat geval onrechtmatig handelen doordat hij tekort is geschoten in het uitvoeren van zijn verplichtingen. Indien je vermoedt dat daar sprake van is, is het raadzaam om een jurist te laten uitzoeken of er nog mogelijkheden zijn om de onderaannemer(s) aansprakelijk te stellen.
Een faillissement van een ingeschakelde aannemer kun je niet voorkomen. Wel kun je de gevolgen ervan voorkomen: betaal niet (te veel) vooraf en sluit een goede overeenkomst af.
Gaat de aannemer die je bedrijfspand (ver)bouwt toch failliet? Dan is de kans groot dat al betaalde maar nog niet uitgevoerde werkzaamheden niet meer zullen worden uitgevoerd en dat je het betaalde bedrag niet meer terug krijgt.
Wel is het dan verstandig om te bekijken of de bestuurder niet in privé aansprakelijk gesteld kan worden en/of of onderaannemers aansprakelijk kunnen worden gehouden als ze hun werk niet goed hebben voltooid. Vermoed je dat daar mogelijkheden voor zijn? Raadpleeg dan een jurist om uit te zoeken of dat daadwerkelijk zo is en of je alsnog je schade kunt laten vergoeden.