Werknemers worden in Nederland goed beschermd. Onder meer moet er moet een bepaald minimumloon worden uitbetaald door de werkgever. Ben jij als ondernemer ook werkgever, dan zul je voor je je daar voor je eigen werknemers aan moeten houden.
Echter, in sommige gevallen ben je als ondernemer ook aansprakelijk voor het loon van werknemers van je leverancier, hoe vreemd dat ook klinkt. Deze relatief jonge regelgeving (1 juli 2015) is onbekend, maar kan grote gevolgen hebben voor je onderneming.
Particulieren zijn niet aansprakelijk voor de werknemers van hun leveranciers. Ondernemers zijn dat in bepaalde gevallen wel. Dit komt door de ‘WAS’, de Wet Aanpak Schijnconstructies. Doel van de wet is om ervoor te zorgen dat er geen onderbetaling van werknemers plaatsvindt door schijnconstructies.
Denk daarbij aan de situatie waarbij de werknemer bij onderneming A in dienst is, maar voor een (te) laag bedrag wordt doorgeleend naar onderneming B, waarvoor ook de werkzaamheden worden uitgevoerd. A gaat failliet en/of kan het loon niet betalen, B heeft zeer goedkope werknemers ‘ingehuurd’ die niet in contractuele relatie met B stonden. B heeft zo indirect zeer goedkope arbeid ingehuurd, want de werknemers kunnen hem niet aanspreken voor hun loon.
Door het invoeren van de WAS, kunnen ondernemers (A in bovenstaand verhaal) alsnog worden aangesproken voor het achterstallige loon van werknemers van leveranciers (B) als die leveranciers het niet zelf betalen.
Ondanks dat de wet is ingevoerd om schijnconstructies aan te pakken moeten ook gewone eerlijke ondernemers hier in bepaalde gevallen rekening mee houden. Het scheelt dat:
Deze aansprakelijkheid als ondernemer voor de correcte betaling van loon geldt slechts voor de werknemers van leveranciers die:
Je bent als ondernemer dus onder meer niet aansprakelijk voor de loonbetaling aan werknemers van leveranciers die:
Als ondernemer ben je niet altijd aansprakelijk voor de correcte uitbetaling van het minimumloon van de werknemers van bovenstaande leveranciers die arbeid ter beschikking stellen. Aansprakelijkheid is niet aan de orde wanneer jou niet verweten kan worden dat een werknemer te weinig of gene loon heeft ontvangen.
De wet geeft geen voorbeelden daarvan. Toch kan uit de wetsgeschiedenis een en ander worden afgeleid. Zo kun je aansprakelijkheid onder meer voorkomen door:
Een rechter zal het moeten betalen van loon voor de werknemers van een leverancier altijd toetsen aan de concrete omstandigheden van het geval. In elke situatie is een andere handelswijze gepast. Het is dus verstandig om bij het sluiten van belangrijke overeenkomsten een jurist met verstand van zaken in te schakelen.
Indien je toch in conflict raakt met de werknemers van een leverancier en/of met de leverancier zelf, is het raadzaam om contact op te nemen met een jurist.