Wanneer je een brief van een advocaat krijgt, schrik je vaak. Soms weet je dat er een conflict speelt, soms heb je geen enkel idee waar het over gaat wanneer je de brief krijgt.
In dit artikel geven we je ‘eerste hulp’ voor- wanneer je een brief van een advocaat krijgt. We bekijken wat je het best kunt doen en leggen uit wat van belang is.
Krijg je een brief van een advocaat, dan is het verstandig om eerst goed te bekijken waar het over gaat. Ben jij wel de juiste partij, of gaat het eigenlijk helemaal niet over een conflict met jou (en is er een misverstand)? Is er een misverstand, dan kun je dat de advocaat schriftelijk of telefonisch laten weten.
Gaat het conflict dat in de brief van de advocaat wordt beschreven daadwerkelijk om jouw situatie, dan is het verstandig om goed te bekijken wat de advocaat precies wil. Kun je je daarin vinden, dan kun je overwegen om op het aanbod (of de sommatie) in de brief in te gaan.
Ben je het niet eens met wat de advocaat wil, dan zul je moeten uitzoeken wat je juridische positie is. Van belang is dan onder meer:
Zeker voor stap 2 en 3 kan het zinvol zijn om een jurist in te schakelen. Het is voor een leek vaak erg lastig om de precieze juridische positie in te schatten, waardoor ook de vervolgstappen onmogelijk te bepalen zijn.
Je kunt kiezen om te reageren, of om helemaal niets te laten horen nadat je een brief van een advocaat hebt gehad waar je het niet mee eens bent. Besluit je te reageren op de brief van de advocaat, dan is het verstandig om erin te zetten:
Overigens is het, wanneer je het niet eens bent met de brief van een advocaat, altijd verstandig om juridische bijstand te zoeken. Wanneer je als niet-jurist tegenover een advocaat staat, is de kans dat je onder de tafel gepraat wordt erg groot, zelfs al heb je gelijk.
Daarnaast weet een jurist precies wanneer hij welke argumenten moet aandragen, waardoor een strategische briefwisseling plaatsvindt. Reageer je toch zelf op de brief van de advocaat, dan bedenk dat het niet handig is om al je kruit in één keer te verschieten: vaak is het handig om bepaalde argumenten achter te houden en pas in een procedure te gebruiken.
Het komt regelmatig voor dat de brief van een advocaat een zogenaamde ‘blafbrief’ is. Dat zijn brieven waarbij je als ontvanger vaak de schrik om het hart slaat, omdat er gedreigd wordt met grote gevolgen indien je niet snel nakomt wat de advocaat in zijn brief vordert.
Vaak is datgene wat gevorderd wordt exorbitant en helemaal niet wat de eiser volgens de wet toekomt. Er wordt gehoopt dat jij als ontvanger van de brief van de advocaat schrikt en snel akkoord gaat met wat de eiser wil. De advocaat ‘misbruikt’ zijn briefpapier eigenlijk om de wil van zijn cliënt ‘door te drukken’.
Blafbrieven zijn te herkennen aan een of meerdere van de volgende punten:
Dat een dergelijke brief door een advocaat wordt verzonden, wil dus zeker niet altijd zeggen dat hij gelijk heeft. Het hoeft overigens ook niet altijd zeggen dat hij geen gelijk zou hebben. Het is daarom raadzaam om de brief serieus te bekijken en bij twijfel een jurist te raadplegen.
Zou een advocaat na de brief met korte deadline toch direct een kort geding aanhangig maken, dan is hij overigens (in veel gevallen) tuchtrechtelijk verwijtbaar bezig én loopt hij het risico om zelfs bij winst in de proceskosten veroordeeld te worden. Daarnaast zal het overschrijden van een zeer korte deadline verder voor geen enkele rechter van doorslaggevend belang zijn. Het is dus niet waarschijnlijk dat de advocaat direct een kort geding aanhangig maakt als je niet op tijd reageert. Toch kan het in een aantal gevallen wel verstandig zijn om binnen de deadline te reageren.
De reactie op een blafbrief van de advocaat kan een stilzwijgen zijn, maar kan ook een schriftelijke (of telefonische) reactie zijn. Het is dan verstandig om de punten op te nemen die hierboven ook reeds zijn genoemd. Eventueel kun je zelf een blafbrief terugzenden, maar dat kan de situatie op het spits drijven, dus is niet altijd de juiste keuze.
Wanneer je een brief van een advocaat krijgt, kun je je flink schrikken. Met bovenstaande tips, kun je in elk geval een globale indruk krijgen van wat de mogelijkheden zijn en van welke technieken worden gebruikt om je te intimideren (de ‘blafbrief’).
De beste manier om om te gaan met een brief van een advocaat, is het zelf inschakelen van juridische hulp. De kosten van een jurist haal je er vrijwel altijd uit doordat je op die manier met een goede strategie een geschil vaak kunt voorkomen. Kan dat niet, dan kan een jurist in het geschil de beste verdediging voeren én proberen om alle kosten om de cliënt van de advocaat te verhalen.