dronken werknemer

Dronken werknemer: ontslag op staande voet mogelijk?

29 november 2016

Als je werknemers in dienst hebt, krijg je vaak ook met allerhande uitspattingen te maken. Dronken op het werk verschijnen of dronken op het werk zijn is er daar één van. Als werkgever ben je daar natuurlijk niet blij mee.

In dit blogartikel bekijken we wat je als werkgever kunt doen als een werknemer dronken blijkt te zijn. Kun je overgaan tot ontslag op staande voet? Kun je overgaan tot andere disciplinaire maatregelen? Hoe zit het als de dronken werknemer zegt een alcoholverslaving te hebben?

Dronken werknemer op het werk

Als een werknemer dronken is op het werk, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De werknemer drinkt op het werk.
  • De werknemer heeft vlak voor aanvang van het werk gedronken.
  • De werknemer heeft de dag voordat hij moest werken veel te veel gedronken en is -zelfs na de nachtrust- nog steeds dronken.

Overigens kan het ook voorkomen dat de werknemer dronken is en juist niet op het werk verschijnt. Ook in dat geval zijn er vaak disciplinaire maatregelen zoals ontslag op staande voet te nemen. Dit artikel gaat daar verder niet op in, maar in dat geval is het wel verstandig om een jurist te raadplegen om de mogelijkheden te onderzoeken.

Ontslag op staande voet mogelijk bij dronken werknemer?

Er moet (in beginsel) eerst gewaarschuwd worden bij dronkenschap. Is de werknemer daarna wederom dronken op het werk, dan kan ontslag op staande voet volgen.

Wel moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. Hoe ernstig dronken zijn een werknemer kan worden aangerekend, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat hij/zij uitvoert, de reden en de mate van dronkenschap. Een tuinman die nog licht aangeschoten is van het bedrijfsfeest van de vorige dag is niet zo erg als een buschauffeur of chirurg die zonder reden zwaar drinkt tijdens het werk.

Daarnaast kunnen ook omstandigheden die buiten de dronkenschap liggen van belang zijn. Denk daarbij aan een werknemer die net in een scheiding ligt, maar ook aan de situatie waarin een beleid is vastgesteld en bekend is gemaakt waarin staat dat dronken werknemers ontslag op staande voet tegemoet kunnen zien.

Indien je ontslag op staande voet wil geven, is het verstandig om niet te wachten, maar direct een jurist te raadplegen. Een onterecht ontslag op staande voet kan namelijk als een boemerang terugkomen bij jou als werkgever.

Andere vormen van ontslag bij dronkenschap werknemer

Een dronken werknemer die niet op staande voet ontslagen kan worden, kun je wel andere disciplinaire maatregelen opleggen. Zo kun je denken aan een officiële waarschuwing of een schorsing.

Het is aan te raden om in elk geval een officiële waarschuwing te geven. Op die manier is de volgende keer in elk geval wél ontslag op staande voet aan de dronken werknemer te geven.

Alcoholverslaving dronken werknemer?

Het kan zo zijn dat de dronken werknemer zegt dat hij een alcoholverslaving heeft en dat hij daarom dronken is op het werk. Dat argument moet serieus worden genomen, aangezien een alcoholverslaving wordt gezien als een ziekte (en ontslag wegens ziekte niet mogelijk is).

Is de dronken werknemer alcoholverslaafd, dan zal hij zich daarvoor moeten laten behandelen. Immers: na ziekte moet een werknemer re-integreren.

Werkt hij daar niet aan mee of heeft re-integratie geen zin, dan kan dat reden zijn om ontslag op staande voet voor te geven.

Conclusie

Een dronken werknemer op de werkvloer levert vaak problemen op. Daarom is het verstandig om op te treden tegen dronken werknemers. Het nemen van disciplinaire maatregelen (officiële waarschuwing/schorsing) is in beginsel altijd mogelijk, komt het nog een tweede keer voor dan kan ook ontslag op staande voet tot de mogelijkheden behoren.

Een onterecht ontslag op staande voet kan je als werkgever veel ellende en kosten opleveren. Het is daarom verstandig om altijd eerst een jurist te raadplegen voordat je overgaat tot ontslag op staande voet van de dronken werknemer.

Bewaren

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.