Als een producent je als ondernemer producten levert, is het van belang, dat je bekijkt of die levering wel klopt. Is het wel de gehele bestelde hoeveelheid? Is het wel de kwaliteit die je wenst? Zijn er geen andere gebreken? Doe je dat niet en kom je pas (veel) later achter bepaalde gebreken, dan kan dat je lelijk opbreken.
In dit artikel bekijken we het belang van tijdig klagen als er iets mis is met geleverde producten. Er wordt aandacht besteed aan de formele klachtplicht die je hebt, maar ook aan twee andere leerstukken die kunnen opspelen: verjaring en rechtsverwerking.
De wet kent een klachtplicht voor kopers die producten geleverd krijgen die niet voldoen aan de overeenkomst die is gesloten. Deze klachtplicht houdt in dat de koper tijdig moet klagen nadat de goederen zijn afgeleverd.
Wanneer heb je tijdig geklaagd? Volgens de wet moet er door een ondernemer worden geklaagd binnen bekwame tijd nadat:
De wet stelt niet hoe geklaagd moet worden, echter, mondeling klagen is niet verstandig. Mocht er een conflict ontstaan, dan is de kans aanwezig dat er wordt ontkend dat er ooit mondeling is geklaagd en dus, dat er niet is voldaan aan de klachtplicht.
Naast de klachtplicht kunnen er nog twee andere problemen spelen indien er niet op tijd geklaagd wordt: verjaring en rechtsverwerking.
Als er iets mis is met de producten, verjaart een vordering in beginsel pas na vijf jaar, zoals bij elke overeenkomst. Toch is er een korte verjaringsperiode van toepassing wanneer er al is geklaagd conform de klachtplicht: dan is de verjaringsperiode twee jaar na het moment van klagen. Ondanks dat er enkele uitzonderingen op deze regel zijn, is het wel van belang om deze termijnen goed in de gaten te houden.
Daarnaast speelt het leerstuk van rechtsverwerking. Het komt erop neer, dat wanneer je een te lange tijd laat verstrijken én er sprake is van bijzondere omstandigheden, je de verkoper niet meer kunt aanspreken op het feit dat er iets mis was met de producten. De bijzondere omstandigheden kunnen bijvoorbeeld worden gevonden in het feit dat je bij de verkoper het vertrouwen hebt opgewekt dat je je aanspraak niet meer te gelde zou maken. Ook lang wachten waardoor de verkoper onredelijk benadeeld wordt (met betrekking tot zijn verweer), kan zorgen voor een geslaagd beroep op rechtsverwerking.
Gezien het bovenstaande, is het verstandig om als ondernemer een aantal vuistregels te hanteren: