Als werkgever probeer je natuurlijk geschikte medewerkers aan te nemen. Dat zijn niet alleen medewerkers die geschikt zijn voor hun functieomschrijving, maar tevens medewerkers die integer zijn. In het geval van dit artikel: medewerkers die niet stelen van hun werkgever.
Helaas gebeurt het veel dat medewerkers stelen van hun werkgever. Als dat in jouw onderneming gebeurt, zul je je waarschijnlijk afvragen hoe je dat het best kunt aanpakken. Dit blogartikel geeft je een aantal handvatten daarbij.
Bij een stelende medewerker denk je meteen aan ontslag op staande voet. Dat zal vaak dan ook de juiste weg zijn, want het vertrouwen is natuurlijk in één klap kapotgemaakt.
Echter, het is wel van groot belang om ervoor te waken dat er geen onterecht ontslag op staande voet wordt gegeven. Bedenk dat je zeker moet weten wat er is gebeurd en dat je weet wie dat heeft gedaan. Ook moet je alles kunnen bewijzen, want zonder bewijs houdt het ontslag geen stand.
Daarnaast moet je kunnen bewijzen dat dit betreffende gedrag van deze betreffende medewerker daadwerkelijk ernstig genoeg is geweest om ontslag op staande voet op te leveren. Dat is soms geen probleem: ook kleine diefstallen zijn meestal ernstig genoeg om ontslag op staande voet te krijgen, denk aan de diefstal van een muntstuk van vijftig cent. Echter, dat zal niet in elk geval zo zijn, denk aan de diefstal van een nietmachine, waarna de medewerker zich op het standpunt stelt dat hij deze enkel had geleend en wilde terugbrengen. Zijn er geen goede regels, dan kun je twijfelen of het vergrijp wel ernstig genoeg is geweest om ontslag op staande voet te geven. Bij twijfel raadpleeg je het best een jurist.
Kun je alles bewijzen en is het vergrijp zonder twijfel ernstig genoeg, dan geef je het ontslag op staande voet per direct met directe mededeling van de reden ervan. Denk er altijd aan om het ontslag schriftelijk per aangetekende brief te bevestigen.
Kun je niet alles bewijzen, dan kun je het ontslag beter (nog) niet geven. Eventueel kun je de medewerker voor korte tijd schorsen indien je meer tijd nodig hebt voor het onderzoek. Je kunt ook besluiten de medewerker aan het werk te laten en ondertussen je onderzoek af te ronden. Soms mag je daarbij hulpmiddelen zoals verborgen camera’s inzetten, maar dat is zeker niet altijd geoorloofd. Eventueel kun je in gesprek met de medewerker gaan en hem uitvragen. Bekent hij de diefstal, dan laat hem dit ook op papier zetten (maar zet hem niet ongeoorloofd onder druk!). Uiteindelijk kun je zo na je onderzoek alsnog tot ontslag op staande voet komen.
Twijfel je over de juiste aanpak in een bepaald geval, ook dan is het een goed idee om advies op maat in te winnen.
Heeft een medewerker gestolen, dan zijn de volgende tips handig om in acht te nemen:
Zit je in een situatie waarin een werknemer iets heeft gestolen, dan is het altijd verstandig om een jurist te raadplegen. Een onterecht gegeven ontslag op staande voet kan veel geld kosten indien de werknemer het kan vernietigen. Een jurist kan zonder al te veel moeite deze problemen oplossen.
Wat kun je als werkgever verwachten na een ontslag op staande voet? In veel gevallen niets: het komt veel voor dat de werknemer weet dat hij fout is geweest en dat hij zich daarom maar neerlegt bij het ontslag.
Het komt echter ook voor dat een werknemer wel actie onderneemt tegen zijn ontslag op staande voet. Hij heeft daar, ondanks zijn wellicht kansloos lijkende situatie, vaak wel reden toe: hij is door het ontslag namelijk niet alleen zijn baan, maar óók zijn ww-rechten verloren. Van de ene op de andere dag heeft hij al zijn inkomsten verloren en een kat in het nauw, maakt rare sprongen.
Gaat de werknemer tegen het ontslag in, dan is het waarschijnlijk dat je iets van een jurist gaat horen. Dat zal waarschijnlijk een brief zijn waarin de jurist namens de werknemer stelt dat het ontslag geen stand zal houden en dat je de werknemer weer aan het werk moet laten. Vaak eindigt de brief met een verzoek om in onderling overleg tot een oplossing te komen.
Is het zinvol om daarop in te gaan? Dat is niet in zijn algemeenheid te zeggen. Soms heb je een dermate goede positie en kun je het ontslag op staande voet handhaven. In veel andere gevallen, is het echter wél zinvol om in gesprek te gaan, bijvoorbeeld omdat je bewijspositie niet ideaal is. Ook hier zal advies op maat nodig zijn.
Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker bij werknemers die stelen. Hoe voorkom je dat je medewerkers van je stelen?
Voor elke onderneming betreft het opstellen van regels en protocollen maatwerk. Heb je als ondernemer niet alles op orde of twijfel je of je het wel goed hebt gedaan? Een goede jurist kan daarbij helpen: goed opgestelde regels en procedures die tevens werkbaar zijn, zijn op de langere termijn hun geld dubbel en dwars waard.
Met het bovenstaande artikel, kun je als ondernemer een goed idee krijgen van wat je het best kunt doen wanneer er een medewerker van je heeft gestolen. Ook hebben we handvatten gegeven voor het voorkomen van stelende werknemers en het gemakkelijker ontdekken ervan.
Mocht je vragen of reacties hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard altijd met ons contact opnemen.