werknemer steelt

Mijn werknemer steelt van mij! Wat nu?

18 augustus 2015

Als werkgever probeer je natuurlijk geschikte medewerkers aan te nemen. Dat zijn niet alleen medewerkers die geschikt zijn voor hun functieomschrijving, maar tevens medewerkers die integer zijn. In het geval van dit artikel: medewerkers die niet stelen van hun werkgever.

Helaas gebeurt het veel dat medewerkers stelen van hun werkgever. Als dat in jouw onderneming gebeurt, zul je je waarschijnlijk afvragen hoe je dat het best kunt aanpakken. Dit blogartikel geeft je een aantal handvatten daarbij.

Wat te doen als een werknemer steelt?

Bij een stelende medewerker denk je meteen aan ontslag op staande voet. Dat zal vaak dan ook de juiste weg zijn, want het vertrouwen is natuurlijk in één klap kapotgemaakt.

Echter, het is wel van groot belang om ervoor te waken dat er geen onterecht ontslag op staande voet wordt gegeven. Bedenk dat je zeker moet weten wat er is gebeurd en dat je weet wie dat heeft gedaan. Ook moet je alles kunnen bewijzen, want zonder bewijs houdt het ontslag geen stand.

Daarnaast moet je kunnen bewijzen dat dit betreffende gedrag van deze betreffende medewerker daadwerkelijk ernstig genoeg is geweest om ontslag op staande voet op te leveren. Dat is soms geen probleem: ook kleine diefstallen zijn meestal ernstig genoeg om ontslag op staande voet te krijgen, denk aan de diefstal van een muntstuk van vijftig cent. Echter, dat zal niet in elk geval zo zijn, denk aan de diefstal van een nietmachine, waarna de medewerker zich op het standpunt stelt dat hij deze enkel had geleend en wilde terugbrengen. Zijn er geen goede regels, dan kun je twijfelen of het vergrijp wel ernstig genoeg is geweest om ontslag op staande voet te geven. Bij twijfel raadpleeg je het best een jurist.

Kun je alles bewijzen en is het vergrijp zonder twijfel ernstig genoeg, dan geef je het ontslag op staande voet per direct met directe mededeling van de reden ervan. Denk er altijd aan om het ontslag schriftelijk per aangetekende brief te bevestigen.

Kun je niet alles bewijzen, dan kun je het ontslag beter (nog) niet geven. Eventueel kun je de medewerker voor korte tijd schorsen indien je meer tijd nodig hebt voor het onderzoek. Je kunt ook besluiten de medewerker aan het werk te laten en ondertussen je onderzoek af te ronden. Soms mag je daarbij hulpmiddelen zoals verborgen camera’s inzetten, maar dat is zeker niet altijd geoorloofd. Eventueel kun je in gesprek met de medewerker gaan en hem uitvragen. Bekent hij de diefstal, dan laat hem dit ook op papier zetten (maar zet hem niet ongeoorloofd onder druk!). Uiteindelijk kun je zo na je onderzoek alsnog tot ontslag op staande voet komen.

Twijfel je over de juiste aanpak in een bepaald geval, ook dan is het een goed idee om advies op maat in te winnen.

Tips bij stelende werknemers

Heeft een medewerker gestolen, dan zijn de volgende tips handig om in acht te nemen:

  • Gebruik geschikte middelen om onderzoek te doen. Stiekem gemaakte camerabeelden zijn niet altijd te gebruiken bij de rechter. Dat geldt ook voor onder (psychische) druk afgelegde verklaringen van medewerkers.
  • Geef ontslag op staande voet nooit zonder advies in te hebben gewonnen bij een jurist;
  • Zorg bij ontslag op staande voet dat je harde en waterdichte bewijzen hebt. Heb je die nog niet, maar weet je voor 99% zeker dat deze medewerker heeft gestolen, dan kan een schorsing een tijdelijke oplossing zijn die je de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld nader onderzoek te doen;
  • Ga snel en voortvarend te werk. Het is van groot belang om ontslag op staande voet ‘onverwijld’ te geven. Lang wachten kan voor ongeldigheid zorgen. Bevestig het ontslag op staande voet altijd schriftelijk.

Zit je in een situatie waarin een werknemer iets heeft gestolen, dan is het altijd verstandig om een jurist te raadplegen. Een onterecht gegeven ontslag op staande voet kan veel geld kosten indien de werknemer het kan vernietigen. Een jurist kan zonder al te veel moeite deze problemen oplossen.

Na het ontslag op staande voet

Wat kun je als werkgever verwachten na een ontslag op staande voet? In veel gevallen niets: het komt veel voor dat de werknemer weet dat hij fout is geweest en dat hij zich daarom maar neerlegt bij het ontslag.

Het komt echter ook voor dat een werknemer wel actie onderneemt tegen zijn ontslag op staande voet. Hij heeft daar, ondanks zijn wellicht kansloos lijkende situatie, vaak wel reden toe: hij is door het ontslag namelijk niet alleen zijn baan, maar óók zijn ww-rechten verloren. Van de ene op de andere dag heeft hij al zijn inkomsten verloren en een kat in het nauw, maakt rare sprongen.

Gaat de werknemer tegen het ontslag in, dan is het waarschijnlijk dat je iets van een jurist gaat horen. Dat zal waarschijnlijk een brief zijn waarin de jurist namens de werknemer stelt dat het ontslag geen stand zal houden en dat je de werknemer weer aan het werk moet laten. Vaak eindigt de brief met een verzoek om in onderling overleg tot een oplossing te komen.

Is het zinvol om daarop in te gaan? Dat is niet in zijn algemeenheid te zeggen. Soms heb je een dermate goede positie en kun je het ontslag op staande voet handhaven. In veel andere gevallen, is het echter wél zinvol om in gesprek te gaan, bijvoorbeeld omdat je bewijspositie niet ideaal is. Ook hier zal advies op maat nodig zijn.

Tips bij voorkomen van diefstal

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker bij werknemers die stelen. Hoe voorkom je dat je medewerkers van je stelen?

  • Tuig functiescheidingen, interne controlemechanismen en regelingen ter voorkoming van tegenstrijdig belang op. Hierdoor zal diefstal door medewerkers ten zeerste worden ontmoedigd. Natuurlijk is het wel belang dat het medicijn niet erger is dan de kwaal: de regels moeten praktisch goed en gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Wat moet je zoal regelen?
    • Controleer of er medewerkers zijn die abnormaal veel declaraties indienen;
    • Houd de inkoop naast de voorraad en de verkoop en bekijk of er tussen inkoop en verkoop geen voorraad ‘verdampt’;
    • Laat grote bedragen altijd door meerdere personen overboeken (daar biedt je bank mooie technische oplossingen voor, die niets/weinig extra’s kosten);
    • Maak regels over het melden en aannemen van relatiegeschenken boven een bepaald bedrag. Dat voorkomt ‘omkoping’ van medewerkers door leveranciers of klanten (die zo een hogere of lagere prijs kunnen bedingen).
  • Ben duidelijk over wat er wél en wat er niet wordt toegestaan. Duidelijkheid zorgt voor het voorkomen van misverstanden. Natuurlijk is een greep in de kassa niet geoorloofd, maar hoe zit het met:
    • Het frankeren van eigen poststukken met de frankeermachine of postzegels van het werk;
    • Het printen van privéstukken op het werk;
    • Het privégebruik van de telefoon op het werk;
    • Het ‘lenen’ van bedrijfseigendommen (de bedrijfsbus lenen voor een verhuizing bijvoorbeeld, maar ook het ‘lenen’ van een nietapparaat, waardoor achteraf diefstal niet kan worden bewezen omdat de medewerker stelt het nietapparaat te hebben geleend);
    • Het bij zichzelf afrekenen van goederen die de medewerker of een van zijn/haar directe familieleden kopen;
    • Het meenemen van kleine kantoorartikelen (nietjes, paperclips et cetera)?
  • Leg alle interne regels over het bovenstaande vast en neem daarbij tevens de consequenties van overtreding op. Laat alles ondertekenen door je medewerkers, zodat altijd kan worden bewezen dat zij op de hoogte waren van zowel de regels als de consequenties.
  • Laat het niet bij woorden: handhaaf deze regels consequent voor alle medewerkers. Lakse handhaving zorgt ervoor dat kleine overtredingen in de toekomst veel lastiger kunnen worden aangepakt.
  • Controleer de referenties van potentiële medewerkers. Heeft de medewerker in een vorige baan gestolen, dan zal dat bij een referentenonderzoek waarschijnlijk naar boven komen.

Voor elke onderneming betreft het opstellen van regels en protocollen maatwerk. Heb je als ondernemer niet alles op orde of twijfel je of je het wel goed hebt gedaan? Een goede jurist kan daarbij helpen: goed opgestelde regels en procedures die tevens werkbaar zijn, zijn op de langere termijn hun geld dubbel en dwars waard.

Conclusie

Met het bovenstaande artikel, kun je als ondernemer een goed idee krijgen van wat je het best kunt doen wanneer er een medewerker van je heeft gestolen. Ook hebben we handvatten gegeven voor het voorkomen van stelende werknemers en het gemakkelijker ontdekken ervan.

Mocht je vragen of reacties hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard altijd met ons contact opnemen.

Auteur

mr. B.G.N. (Bart) Gubbels
DISCLAIMER: De informatie op deze website is enkel bestemd voor algemene informatiedoeleinden en dient niet gezien te worden als juridisch advies voor een specifieke situatie. Hoewel de versterkte informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid door ons is samengesteld kan het zo zijn dat de informatie niet compleet, niet actueel, niet juist en/of niet accuraat is op het moment van raadpleging. Het is dan ook, o.a. vanwege de gecompliceerde en veranderlijke aard van wet- en regelgeving, niet zeker dat de informatie toepasbaar is in uw situatie. Wij raden u dan ook aan contact op te nemen met een jurist voordat u handelt of beslist. Wet & Recht, de maker en aan deze website gelieerde personen sluiten elke aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie op deze site uit en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld hiervoor. Zie ook onze uitgebreide disclaimer.