Wanneer je ondernemer bent, kom je met allerhande soorten klanten en opdrachtgevers in aanraking. Helaas behoren daar ook opdrachtgevers toe die hun factuur niet betalen.
In dit blogartikel bekijken we wat de beste manier is om om te gaan met een opdrachtgever die zijn factuur niet betaalt. We houden daarmee rekening met de juridische mogelijkheden, maar bekijken ook de commerciële kant kort.
Wanneer een opdrachtgever zijn factuur niet betaalt, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: ‘Waarom betaalt hij niet?’. Er zijn een aantal verschillende antwoorden op die vraag mogelijk, waaronder:
In elke situatie is een andere handelswijze gepast. We zullen deze verschillende situaties hierna bekijken.
In het geval de opdrachtgever is vergeten om de factuur te betalen of wanneer hij stelt de factuur niet te hebben gekregen, is het verstandig om duidelijke nieuwe afspraken over betaling te maken. Uiteraard is het daarbij van belang dat de factuur nogmaals wordt toegezonden in het geval er niet is betaald omdat de factuur ontbrak.
Nadat die nieuwe afspraken zijn gemaakt (en zijn bevestigd, bijvoorbeeld per e-mail), is het een goed idee dat je de nakoming van de afspraken goed in de gaten houdt. Vaak probeert een opdrachtgever met dergelijke excuses betalingsonmacht te maskeren, waardoor je er op tijd bij wil zijn als de nieuwe afspraken niet worden nagekomen.
Wel is het uiteraard verstandig om vanwege commerciële redenen de relatie met de klant goed te houden. Het is dus een goed idee om eerst een vriendelijke ‘herinnering’ te verzenden, in plaats van een dwingende aanmaning.
Natuurlijk komt het ook voor dat een opdrachtgever een factuur niet kan betalen. In dat geval moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, want het niet tijdig kunnen betalen van facturen is een voorbode van meer ellende.
Gaat het om een klein bedrag, dan is het verstandig om in elk geval nieuwe afspraken te maken over betaling en eventueel een betalingsregeling te treffen. Gaat het om grotere bedragen, dan is het verstandig om dicht op de huid van de opdrachtgever te blijven zitten.
Lijkt het een slepende zaak te gaan worden, bijvoorbeeld omdat al meerdere malen afspraken over betaling door de opdrachtgever niet worden nagekomen of doordat je het gevoel hebt dat het niet meer goed gaat komen, dan is het een goed idee om te bekijken wat er juridisch gezien mogelijk is. Dat kan uiteraard het best in overleg met een jurist. Er moet dan worden gedacht aan opschorting van eigen verplichtingen, verrekening (indien mogelijk) of het starten van een juridische procedure. In sommige gevallen kan een faillissementsaanvraag ook uitkomst bieden, al is het maar als pressiemiddel.
Om commerciële redenen de relatie met de klant goed houden is in dit geval ook nog enigszins van belang. De klant heeft echter wel al gebleken geen betrouwbare betaler te zijn en de vraag is of je voor dergelijke opdrachtgevers wil werken. Het maken van een betalingsafspraak zal vaak de beste keuze zijn.
Wanneer de opdrachtgever onbereikbaar blijkt (zowel per telefoon, e-mail als brief) en de factuur nog steeds niet wil voldoen, is het verstandig om een laatste (aangetekende) brief te verzenden met daarin een ‘ingebrekestelling voor zover vereist’. Tevens zet je erin dat als de factuur niet wordt betaald, je rechtsmaatregelen zult moeten treffen.
Betaalt je opdrachtgever je factuur daarna nog steeds niet, dan is het aan te raden om niet direct te gaan procederen, maar eerst een jurist een brief te laten verzenden. De jurist kan daarbij ook gelijk buitengerechtelijke incassokosten rekenen bij een opdrachtgever die ondernemer is. Bij een opdrachtgever die een natuurlijk persoon is kan dat ook, maar enkel wanneer je dat in de ingebrekestelling (inclusief bedrag) hebt aangekondigd.
Wordt er dan nog steeds niets betaald, dan is de enige overgebleven optie om een juridische procedure te starten. Bij winst, kunnen de kosten meestal gedeeltelijk op de opdrachtgever verhaald worden. Betaalt de opdrachtgever dan nog steeds niet, dan kan executoriaal beslag plaatsvinden.
Een opdrachtgever die de factuur niet betaalt omdat hij niet wil betalen is voor jou als opdrachtnemer vaak het vervelendst. Er zijn een aantal redenen denkbaar waarom de opdrachtgever niet wil betalen:
Wil de opdrachtgever niet betalen, dan moet uiteraard eerst worden bekeken of die onwil wel terecht is. Is er wel daadwerkelijk sprake van wanprestatie? Heeft de opdrachtgever de overeenkomst terecht opgezegd? Moet de opdrachtgever bij opzegging in het betreffende geval niet tóch een bepaald bedrag betalen?
Dergelijke vragen zijn vaak lastig zelf te beantwoorden opdrachtnemer. Gaat het om kleine bedragen, dan is het verstandig om zelf met de opdrachtgever in gesprek te gaan en tot een oplossing proberen te komen. Gaat het om grotere bedragen, dan is het verstandig om een jurist te laten inschatten wat je rechtspositie is en eventueel ook de jurist de rest van het traject te laten leiden.
Wanneer een opdrachtgever je factuur niet betaalt, is belangrijk om eerst te bekijken waarom de factuur niet wordt betaald. Sommige problemen zijn op die manier gemakkelijk en goedkoop zelf op te lossen.
Blijft de opdrachtgever je factuur echter niet betalen, dan is het aan te raden om in elk geval advies van een jurist in te roepen wanneer het gaat om een groot bedrag. Bij kleinere bedragen is het vaak verstandiger om zelf te proberen om het geld te innen en bij wanbetaling uiteindelijk de vordering af te schrijven. De grens zal ergens rond de 1000 euro liggen.