Als ondernemer ben je vaak op zoek naar flexibiliteit, juist op het gebied van werknemers. Die flexibiliteit is ingeperkt met de komst van de Wet Werk en Zekerheid. Die ‘Zekerheid’ geldt vooral voor werknemers: ze krijgen sneller een vast contract en ze zijn met een vast contract lastiger te ontslaan dan voorheen.
Zo is ook de ‘ketenregeling’ aangescherpt: als een werknemer twee jaar aan tijdelijke contracten heeft gehad, komt hij automatisch vast in dienst. De vraag is echter: geldt dat ook voor één tijdelijk contract? Dat is immers geen keten?
De ketenregeling stelt het volgende: heb je een werknemer meer dan 3 tijdelijke contracten gegeven of hebben de tijdelijke contracten een gezamenlijke looptijd van meer dan twee jaar, dan komt een werknemer in vaste dienst. De enige manier om daar onderuit te komen, is om de werknemer géén vierde contract aan te bieden of niet langer dan die twee jaar in dienst te houden.
Een tussenpauze van zes maanden zorgt voor een ‘reset’, waarna de teller opnieuw begint te lopen. Of, zoals juristen het omschrijven: er geldt momenteel een 3-2-6 systeem (3 contracten, 2 jaar, 6 maanden tussenpauze).
Zorgt het sluiten van één arbeidsovereenkomst voor langer dan twee jaar ook automatisch voor een vast contract? Nee, één arbeidsovereenkomst valt niet onder de ketenregeling.
Dat wil dus zeggen dat het mogelijk is om een eerste arbeidsovereenkomst te geven voor bijvoorbeeld drie, vier of tien jaar. Na die tijd loopt de arbeidsovereenkomst vanzelf af (denk wel aan de -ook nieuw ingevoerde- aanzegtermijn!). Er ontstaat in dat geval dus géén arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
In sommige gevallen is het aangaan van een zeer lange arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd echter géén goed idee. Immers: een arbeidsovereenkomst voor tien jaar aangaan zorgt ook niet voor flexibiliteit. Bovendien heeft de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een aantal extra nadelen, waaronder:
Twijfel je over de juiste manier om een en ander met je werknemers af te spreken? Heb je al een dergelijke overeenkomst maar dreigen er conflicten te ontstaan? Neem dan contact op met een jurist die thuis is op dit gebied.